Rotary Club Karlovac - Dubovac

Jezik / Language

Dubovac

Već i običnom prolazniku kroz grad Karlovac ubrzo postaje jasno da gradsko naselje Dubovac posjeduje ne samo šarm, već i lako vidljivu posebnost. Na vrhu brijega sjeverno-zapadno od Karlovca stoji stoji stara tvrđava Dubovac, sagrađena iznad desne obale rijeke Kupe.

rc 02.JPGIme Dubovac izvedeno je iz praslavenske riječi dub što znači hrast. Hrastove šume i danas pokrivaju rub dubovačke gore.

Pripadnici stare slavonske plemićke obitelji Sudar su bili prvi poznati vlasnici Dubovca. Poput mnogih imanja iz tog doba, nije dugo ostao u rukama Sudara. Često je mijenjao vlasnike. Među najuglednijim vlasnicima bile su najmoćnije feudalne obitelji toga doba - Zrinski i Frankopani.

Turski osvajači nisu mimiošli Dubovac. Nakon prve opsade 1524 slijedile su mnoge bitke. Odolijevajući brojnim najezdama Otomana postao je legendarno povijesno mjesto.

rc 03.JPGGradnja karlovačke utvrde ne bi bila moguća bez Dubovca, a i kasnijih desetljeća on je još dugo bio sjedište vojnih zapovjednika novonastaloga grada.

Strateški položaj utvrde su kasnije prepoznali francuski i austrijski generali. Nakon francuske okupacije 1809. tvrđava je rekonstruirana i postala je rezidencija upravitelja provincije Ilirije, Barona de Vienny. 1837 grof Laval Nugent je kupio tvrđavu i obnovio ju u romantičnom stilu. Grad Karlovac je preuzeo ruševnu tvrđavu 1896. Od tada do danas je obnavljana nekoliko puta, a i trenutno se obnavlja. Stari grad Dubovac nije samo povijesni dragulj nego i pruža najljepše vidike na grad i okolicu. Dubovac je vječna inspiracija mnogim slikarima i piscima, a također i simbol grada Karlovca. Nema više Zrinskih i Frankopana, niti mnogih drugih koji su pomogli u oblikovanju starog grada kakvog danas poznajemo. Sada smo na redu mi da dopišemo nove stranice njegove povijesti. Moramo se uvijek prisjetiti da možda niti našeg grada Karlovca ne bi bilo bez tvrđave Dubovac koja je pružala zaštitu njegovim graditeljima.